Potlogi, istorie si viitor

Sute de ani de istorie, resedinta Curtii Domnesti a Brancovenilor, si locul unde vechile traditii sunt duse mai departe in paralel cu investitiile in amenajarile moderne. Suntem in localitatea Potlogi, comuna situata intre Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti si Bucuresti. Denumirea comunei vine de la cuvantul ,,potlog’’ – adica o bucata de piele pe care cizmarul o folosea pe vremuri la peticirea incaltamintei, lucru deloc intamplator, deoarece pozitia sa geografica a permis de-a lungul timpului dezvoltarea comertului si a mestesugurilor. Insa nu au fost singurele activitati care au prosperat in acest loc. Faptul că era situat într-o zonă fertilă, parţial împădurită, scăldată de apele Argeşului şi ale Sabarului,  a permis si dezvoltarea agriculturii si zootehniei. Satul Potlogi a fost atestat documentar la data de 6 februarie 1580, iar comuna de astazi include inca 4 sate: Pitaru, Vlăsceni, Româneşti şi Podu Cristinii, toate cu o lunga istorie in spate, fiind atestate intre 1471 si 1733.

Domnitorul Constantin Brancoveanu a construit, intre 1683 si1698, Curtea Domnească, un adevarat  „ cap de serie” pentru arhitectura rezidenţială la nivelul principal al secolului al XVIII-lea. Astazi, ansamblul monumental Constantin Brancoveanu reprezinta principalul obiectiv turistic al zonei. Desi timpul si-a lasat urmele pe zidurile vechi si incarcate de istorie, autoritatile locale au apelat la fonduri europene, pentru restaurarea acestui monument plin de insemnatate. Lucrarile includ atat Palatul cat si biserica din imediata apropiere, care pastreaza si acum pictura murala cu fostul domnitor si familia sa.

Daca tot suntem la capitolul ,,oameni care au marcat istoria, cultura si identitatea nationala”, trebuie mentionat ca cel mai mare pictor al romanilor, Nicolae Grigorescu, a fost al saselea copil a unei familii simple din Pitaru. Desi talentul sau a fost sprijinit cu burse de stat, pentru studii in strainatate, statuia sa se afla la loc de cinste in centrul localitatii.

Revenind in prezent, pe langa atentia acordata valorilor trecutului, autoritatile isi fac temele si atunci cand este vorba de investitiile in asigurarea confortului locuitorilor la standarde europene.

In satul Romanesti exista un cartier de locuinte, a carui alimentare cu energie electrica a fost asigurata prin programul Phare.

In Potlogi a fost infiintata o unitate Smurd. Garda de interventie apartine Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Basarab I” Dambovita si este dotata cu toate cele necesare.

Invatamantul se afla printre prioritatile autoritatilor locale. Dotarea gradinitelor si a scolilor, precum si derularea unor programe menite sa ridice nivelul educatiei la standarde europene se petrec déjà de ani buni.

Ar mai fi multe de mentionat despre ce se petrece in aceasta in comuna, insa trebuie sa le vedeti cu ochii vostri.